Catastofe-naturale

Decembrie 1989 – invazia din Panama

Postat de admin in data de 30 December 2013 la ora 09:53

Poate ca prea putini dintre noi isi mai aduc aminte de ce s-a intamplat in lume in acel sangeros decembrie 1989. Eram prea preocupati de problemele noastre pentru a privi departe peste Atlantic si pentru a vedea care este realitatea cruda din America Centrala.
Statele Unite probabil ca se intelesesera inca din vara anului 1989 in Malta cu Uniunea Sovietica despre teritoriile pe care le vor gestiona fiecare…
Sub pretextul ca liderul panamez Manuel Noriega ar fi implicat in traficul cu droguri, armata SUA a primit ordin sa il captureze pe general pentrua fi judecat si condamnat in Statele Unite. Dictatorul Noriega a fost cu ani in urma agent CIA si un aliat de nadejde al SUA.
Tinta era de fapt Canalul Panama.
La 20 decembrie 1989 armata americana intra in Panama “pentru a-si proteja cetatenii care se aflau in acel moment pe teritoriul panamez si pentru apararea democratiei”, conform declaratiilor presedintelului Bush.
Peste 27.000 de soldati americani si 300 de avioane au participat la misiune. Au murit peste 500 de panamezi, conform rapoartelor oficiale. Generalul Noriega s-a refugiat in ambasada Vaticanului, dar s-a predat in scurt timp datorita razboiului psihologic instituit de armata americana in zona amabasadei Vaticanului. Muzica heavy metal la volum maxim l-a determinat pe Noriega sa se predea.
A fost condamnat de un tribunal din Miami la 30 de ani de inchisoare pentru trafic de droguri (intermedieri pe ruta Columbia – Statele Unite). Pedeapsa a fost ulterior redusa la 17 ani.
Un tribunal din Franta l-a condamnat la 10 ani pentru spalare de bani proveniti din traficul de stupefiante. Si aceasta pedeapsa a fost redusa la 7 ani.
Un tribunal din Panama l-a condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru asasinarea opozantilor sai.
Dupa ce a petrecut multi ani in inchisorile americane si franceze, intr-un regim extrem de bun, cu telefon mobil si alte facilitati la care nici nu viseaza alti detinuti, Noriega a fost extradat in Panama unde se afla si in prezent la una din inchisorile de maxima siguranta.

Scrieti un comentariu

Categorie: ISTORIE

Nu sunt Comentarii

Nu sunt comentarii.

Scrieti un Comentariu

XHTML: Se pot folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest blog se vrea un blog de informare si constientizare. 427 catastrofe naturale in 2006, 500 in 2007, cutremur in China si ciclon in Myanmar, ... sute de mii de victime. Anii '60 au insemnat cucerirea cosmosului, anii '80 au insemnat Razboiul Rece, prezentul aduce teoria schimbarii climatice. Nimeni, indiferent de puterea economica sau militara, nu se va putea izola. Si chiar daca ar exista o natiune care ar dori acest lucru, exista alte forte care nu vor permite, forte secrete care incearca sa controleze natiuni, forte care vor sa impuna o noua ordine pe aceasta planeta. Cum actioneaza ele? Prin minciuna, diversiune, razboaie, atentate, inventand teroristi, dar mai ales prin forta financiara. Daca acum nu reusim sa constientizam problemele cu care se confrunta omenirea, mai tarziu va fi prea...tarziu. Cautati adevarul in fiecare lucru, incercati sa intelegeti fiecare eveniment ce se intampla in jurul vostru si alegeti intotdeauna binele.