Catastofe-naturale

Marea inundatie – Mississippi 1927

Postat de andrei in data de 28 December 2013 la ora 19:10

Mississippi este  fluviul cu cel mai mare debit din Statele Unite. Mississippi izvoraste din lacul Itasca, din nordul statului Minnesota. Principalii lui afluenti sunt Missouri, Meramac si Ohio. Numele Mississippi provine din combinatia cuvintelor: messe = mare si sepe = apa (din limba indienilor Algonkin). Fluviul se varsa in Golful Mexic printr-un estuar cu o suprafata de 28.600 kmp, fiind cea mai mare gura de varsare din lume.
Uneori el poate deveni un inamic extrem de periculos. Inundatiile sale au generat intotdeauna distrugeri uriase. Cea mai grava dintre acestea a fost inundatia din 1927, cunoscuta drept “marea inundatie a fluviului Mississippi”.
La inceputul anilor 1900 in Statele Unite a inceput construirea mai multor baraje si ecluze pentru a controla revarsarile fluviului Mississippi.

Precipitatiile puternice care au cazut in centrul Statelor Unite, la inceputul anului 1927, au dus la cresterea debitelor raurilor Missouri si Ohio, fapt ce a determinat cresterea constanta a nivelului fluviului Mississippi. Cu toate ca Army Corps of Engineers a dat asigurari ca digurile si ecluzele vor rezista, la mijlocul lui aprilie fluviul a iesit din matca inundand intinse suprafete din statele: Mississippi, Arkansas, Illinois, Kentucky, Louisiana si Tennessee. La 21 aprilie 1927 ora 08:00 au cedat barajele din Greenville, rezultatul fiind un val urias care a maturat totul in cale. In anumite zone apa a atins adancimea de 10 m, inundand sosele, cai ferate, poduri. Au cedat in total 150 de baraje, iar in anumite zone Mississippi a atins o latime de peste 120 km. Ploile au incetat abia la jumatatea lunii august si nivelul apelor a inceput sa scada.
In timpul acestor luni de inundatii 246 de oameni si-au pierdut viata, 70.000 kmp de teren au fost inundati, au fost distruse peste 130.000 de case, ceea ce a implicat stramutarea a peste 700.000 de locuitori.

Scrieti un comentariu

Categorie: CAPRICIILE VREMII

Nu sunt Comentarii

Nu sunt comentarii.

Scrieti un Comentariu

XHTML: Se pot folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest blog se vrea un blog de informare si constientizare. 427 catastrofe naturale in 2006, 500 in 2007, cutremur in China si ciclon in Myanmar, ... sute de mii de victime. Anii '60 au insemnat cucerirea cosmosului, anii '80 au insemnat Razboiul Rece, prezentul aduce teoria schimbarii climatice. Nimeni, indiferent de puterea economica sau militara, nu se va putea izola. Si chiar daca ar exista o natiune care ar dori acest lucru, exista alte forte care nu vor permite, forte secrete care incearca sa controleze natiuni, forte care vor sa impuna o noua ordine pe aceasta planeta. Cum actioneaza ele? Prin minciuna, diversiune, razboaie, atentate, inventand teroristi, dar mai ales prin forta financiara. Daca acum nu reusim sa constientizam problemele cu care se confrunta omenirea, mai tarziu va fi prea...tarziu. Cautati adevarul in fiecare lucru, incercati sa intelegeti fiecare eveniment ce se intampla in jurul vostru si alegeti intotdeauna binele.