Catastofe-naturale

Deepwater Horizon – dezastru in Golful Mexic

Postat de admin in data de 28 December 2013 la ora 16:06

Explozia platformei marine Deepwater Horizon este catalogata de ecologisti drept cel mai mare dezastru ecologic din Golful Mexic. Mareea neagra ce a urmat exploziei de la 20 aprilie 2010 a avut un efect devastator pentru plaje, pentru viata acvatica, pentru pasari si pentru viata oamenilor din sudul Statelor Unite. Unii specialisti  considera ca acest dezastru va transforma Golful Mexic intr-o zona moarta pentru mai multe sute de ani.
Platforma de foraj Deepwater Horizon era in proprietatea companiei TRANSOCEAN si fusese inchiriata pentru foraje gigantului British Petroleum (BP).  Forajul  efectuat la 1500m adancime a dus la explozia putului de petrol si 1000…5000  barili de titei s-au scurs in mare in fiecare zi. 11 muncitori si-au pierdut viata in urma incendiului ce a cuprins platforma. Alti 17   au scapat cu viata dar cu rani foarte grave.

Pe 25 aprilie BP incearca sa sigileze putul utilizand roboti subacvatici, dar operatiunea esueaza.
Pe 28 aprilie Paza de Coasta a inceput incendieri controlate pentru a limita dezastrul ecologic.
Pe 29 aprilie guvernatorul din Louisiana a declarat stare de urgenta. Pescuitul este interzis.
La inceputul lunii mai BP incepe forajul a doua puturi de interceptare.
In paralel cu forajele de interceptare BP monteaza un tub flexibil prin care reuseste sa aspire intr-o nava cisterna o parte din titei (aprox. 2000 barili/zi).
Petele de petrol au depasit suprafata celor din 1989 cand a esuat petrolierul Exxon Valdez.
In luna iunie scurgerile de petrol ajung la 19000 barili/zi ecologistii declanseaza pe facebook o campanie de boicotare a British Petroleum.
In cursul lunii august dezastrul se intensifica. 20000 barili este cantitatea de petrol injectata zilnic in apele Golfului Mexic.
Autoritatile au utilizat pentru limitarea dezastrului cantitati impresionante de dispersanti chimici, substante extrem de periculoase pentru plante, animale si oameni, substante extrem de toxice ce au efecte greu de prevazut asupra ecosistemului.
Dupa 5 luni, in septembrie 2010 BP a anuntat ca a reusit sa sigileze putul prin injectarea de beton sub presiune, dupa mai multe incercari nereusite. Guvernul SUA a confirmat ca dopul de beton rezista presiunii si nu mai exista scurgeri.
Companiile British Petroleum si Transocean au fost amendate peste 4,5 miliarde $. Transocean a acuzat BP ca i-a refuzat accesul la informatiile esentiale referitoare la explozia din 20 aprilie 2010 si a sustinut ca nu a putut intreprinde o ancheta interna care sa elucideze cauzele catastrofei.
Aceasta a fost cea mai mare scurgere accidentala de petrol din istorie, peste 5 milioane de barili ajungand in apele Golfului Mexic.

Scrieti un comentariu

Categorie: ECOLOGIE

Nu sunt Comentarii

Nu sunt comentarii.

Scrieti un Comentariu

XHTML: Se pot folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest blog se vrea un blog de informare si constientizare. 427 catastrofe naturale in 2006, 500 in 2007, cutremur in China si ciclon in Myanmar, ... sute de mii de victime. Anii '60 au insemnat cucerirea cosmosului, anii '80 au insemnat Razboiul Rece, prezentul aduce teoria schimbarii climatice. Nimeni, indiferent de puterea economica sau militara, nu se va putea izola. Si chiar daca ar exista o natiune care ar dori acest lucru, exista alte forte care nu vor permite, forte secrete care incearca sa controleze natiuni, forte care vor sa impuna o noua ordine pe aceasta planeta. Cum actioneaza ele? Prin minciuna, diversiune, razboaie, atentate, inventand teroristi, dar mai ales prin forta financiara. Daca acum nu reusim sa constientizam problemele cu care se confrunta omenirea, mai tarziu va fi prea...tarziu. Cautati adevarul in fiecare lucru, incercati sa intelegeti fiecare eveniment ce se intampla in jurul vostru si alegeti intotdeauna binele.