Catastofe-naturale

2011-03-11 cutremur devastator in Japonia

Postat de admin in data de 11 March 2011 la ora 08:08

Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade pe scara Richter a avut loc vineri 11 martie 2011 la ora locala 14:46, in largul coastelor de nord-est ale Japoniei. Este pe locul 5 in topul celor mai mari cutremure de dupa 1900.
Multe cladiri s-au prabusit in urma miscarilor telurice, numarul victimelor fiind de ordinul zecilor de mii. Cutremurul a generat un tsunami initial de peste 10m inaltime ce a devastat orasele de pe coasta Japoniei. Apa oceanului a patruns pe uscat maturand totul pe o distanta de pana la 5km fata de tarm.
In capitala Japoniei, Tokyo, cutremurul a fost resimtit timp de peste 2 minute. Jurnalistii au declarat ca s-au produs mai multe incendii, iar aeroportul din Tokyo a fost inchis.
Seismologii au declarat ca epicentrul a fost la peste 250km de Tokyo, la o adancime de numai 10km.
Au fost transmise alerte de tsunami de nivel maxim in 53 tari de pe coasta Pacificului (Insula Guam, Rusia, Taiwan, Filipine, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia, Insulele Hawaii, …, Noua Zeelanda).
..

Transporturile feroviare in nordul tării au fost oprite. Trei garnituri de tren ce circulau pe coasta de est au fost surprinse de tsunami. Patru milioane de locuinte au ramas fara alimentare cu energie electrica. Cinci centrale nucleare din Japonia au fost inchise si trei rafinarii au fost deasemnea grav afectate, printre care si cea de la Iichihara in apropierea capitalei. La Tokyo, nori negri de fum se ridicau din zona portului.
Cu numai doua zile in urma avusesera loc in Japonia mai multe cutremure, printre care un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade.
Informatiile agentiilor de presa sustin ideea ca toata coasta de est a Japoniei este sub ape. Multe replici, unele de peste 8,5 grade au lovit Japonia in aceasta zi.
Un reactor de la centrala nucleara Fukushima a fost afectat datorita caderii sistemului de racire de avarie. O puternica explozie a distrus o parte din cladirea centralei nucleare si anvelopa de beton a reactorului, dar autoritatile au precizat ca invelisul metalic al reactorului nu a fost afectat. S-au inregistrat cresteri de peste 20 ori al nivelului de Cesiu radioactiv in atmosfera, iar autoritatile au dispus evacuarea populatiei pe o raza de 20km si a distribuit populatiei pastile de iodura de potasiu. Centrala, ce are 6 reactoare cu o putere totala de putere de 4700 MW, apartine societatatii Tokyo Electric Power Co. Premierul japonez Naoto Kan a dat asigurari, intr-o conferinta de presa, ca niciun cetatean japonez nu a fost afectat de scurgerea de radiatii de la centrala nucleara Fukushima.

De asemenea, trei reactoare ale centralei Onagawa s-au oprit automat. Reporterii declara ca au vazut nori negri de fum in incinta centralei nucleare, dar proprietarul centralei a declarat ca a fost vorba de un incendiu in sala turbinelor.
Masurarea nivelului de radiatii din zona centralelor afectate a determinat specialistii sa emita ipoteza ca reactoarele sunt racite in regim de avarie in circuit deschis, apa de racire fiind deversata direct in ocean. Aceasta implica contaminarea grava a apei, aerului si a faunei marine. Desi guvernul japonez incearca sa linistesca spiritele, se pare ca incidentele sunt deosebit de grave, situatia apropiindu-se de gravitatea celei de la Cernobil. Principala problema consta in faptul ca racirea reactoarelor nu poate fi facuta la nivelul necesar deoarece sistemele de racire de avarie nu functioneaza la capacitate fie din cauza nefunctionarii grupurilor electrogene de siguranta, fie datorita defectiunilor aparute la pompele de racire de avarie sau la elementele de comanda si automatizare aferente.
Situata in Cercul de Foc al Pacificului, Japonia este una din cele mai expuse tari in ceea ce priveste cutremurele de pamant si implicit valurile tsunami. Inca din copilarie “micutii samurai” sunt educati pentru a face fata situatiilor enuntate anterior. Deasemnea in Japonia exista si sunt respectate norme deosebit de exigente in domeniul constructiilor. De-a lungul istoriei, arhipelagul a fost devastat de cutremure cu magnitudine de peste 8 grade, iar valurile tsunami au distrus multe orase de coasta, dar poporul japonez s-a ridicat de fiecare data mai puternic si mai inventiv. Dar este dovedit faptul ca omul nu se poate opune fortelor naturii, poate doar sa minimizeze efectele naturii dezlantuite. Se pare insa ca acest cutremur din 11.03.2011 este unul din cele mai devastatoare la nivel planetar.

Scrieti un comentariu

Categorie: CUTREMURE-VULCANI

Nu sunt Comentarii

Nu sunt comentarii.

Scrieti un Comentariu

XHTML: Se pot folosi urmatoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Acest blog se vrea un blog de informare si constientizare. 427 catastrofe naturale in 2006, 500 in 2007, cutremur in China si ciclon in Myanmar, ... sute de mii de victime. Anii '60 au insemnat cucerirea cosmosului, anii '80 au insemnat Razboiul Rece, prezentul aduce teoria schimbarii climatice. Nimeni, indiferent de puterea economica sau militara, nu se va putea izola. Si chiar daca ar exista o natiune care ar dori acest lucru, exista alte forte care nu vor permite, forte secrete care incearca sa controleze natiuni, forte care vor sa impuna o noua ordine pe aceasta planeta. Cum actioneaza ele? Prin minciuna, diversiune, razboaie, atentate, inventand teroristi, dar mai ales prin forta financiara. Daca acum nu reusim sa constientizam problemele cu care se confrunta omenirea, mai tarziu va fi prea...tarziu. Cautati adevarul in fiecare lucru, incercati sa intelegeti fiecare eveniment ce se intampla in jurul vostru si alegeti intotdeauna binele.